Bašić o mini pripremama, odnosu igrača, atmosferi…

  • 17. Novembra 2020.
  • 343 Pregleda

Fudbaleri Tuzla Cityja reprezentativnu pauzu su iskoristili za mini pripreme u Etno selu Stanišići. Trener Nermin Bašić je o ovim pripremama rekao:

– Reprezentativnu pauzu smo odlučili da utrošimo radno. Obzirom da sam tu tek tri četiri sedmice, želio sam da imam ekipu na okupu 4 dana. Mislim da je to bio izuztetno dobar potez, Uprava kluba nam je omogućila da odemo tamo i objeručke smo to prihvatili. Sa nama nisu bili zbog povreda: Kostić, Crnkić, Rustemović, Kojić i od ranije, ne smije zaboraviti, Hasanović, koji je naš vrlo bitan igrač. Moram istaći zadovoljstvo da se Muminović, poslije povrede, vratio i da je trenirao normalno sa ekipom, kazao je Bašić te dodao:

– U ove tri sedmice, ja bih rekao napravili smo jedan dobar balans između odbrane i napada, dobro kompaktno organizovano stojimo, igramo sa jakim duelima, ono sto nama nedostake jeste to kreiranje tih šansi, više kreiranje šansi. Sada smo se fokusirali na tome da nekako tu realizaciju i kreiranje tih šansi poboljšamo i dignemo na veći nivo s obzirom da smo se vadili iz neke krize ove četiri utakmice koje nismo izgubili. Sigurno da je ekipi malo poraslo samopouzdanje, da su vidjeli da mogu, da vrijede i da možemo u kontinuitetu biti ozbiljna ekipa. Moram istaći zadovoljstvo da smo u ova četiri dana sedam treninga jako puno bilo golova, realizacije i da smo uspjeli neke automatozme napraviti. Ja se samo nadam da ćemo to prenijeti već na ovu sedmicu na treninge i u subotu na utakmicu protiv Mladosti. Ono što je jako bitno je da ide vrijeme kada i tereni nisu dobri, pogotovo na Tušnju, i moramo se nekako prilagođavati terenima kako bi i tada imali dobar rezultat. Znači te duge lopte i centaršuteve, moramo posvetiit pažnju i na tome raditi.

O sistemu igre i onome kako vidi svoju ekipu, Nermin je pojasnio:

– Ono što je dobro i što su mogli vidjeti naši navijači je da sada možemo igrati jednako dobro iz dva sistema, 3-5-2, 4-3-3, tako da je to jedno dobro oružje za nas. Mislim da smo protiv Sarajeva prvo poluvrijeme dok smo bili 11 na 11, igrali odlično u formaciji 3-5-2 gdje smo jako dobro presinge Sarjevu, gdje smo uspjeli iznositi lopte kroz pas igru. Nedostajala nam je ta igra u zadnjoj trećini, ali sve u svemu, jako teško promijeniti sistem u kratko vrijeme, a 3-5-2 je zahtjevan sistem, rizikovali smo mnogo ali mislim da smo mnogo dobili na ovu ekipu koju imamo a da možemo u budućnosti na tome raditi. Ono što je još dobro je ekipe koje nas kopiraju, moraju troduplo više vremena na nas potrošiti. Ono što sam rekao na početku, želim da imamo što više alternativa kako u sistemu tako i u igri.

O odnosu igrača prema treninzima, utakmicama, atmosferi unutar ekipe, Bašić je rekao:

– Moram pohvaliti  odnos igrača, zadnja sedmica, to je najbolja sedmica od kada sam tu, vidi se da su željni, radni, da su dostigli neko samopouzdanje koje im je nedoatajalo i zaista se nadam da ćemo to uspjeti, onako copy-paste, prebaciti na utakmicu sa Mladosti, jako dobro to izgleda za sada i da ćemo uspjeti  nekako ovih pet kola, od početka govorim, preživjeti, jer jako puno imamo povreda, taktiku prilagođavam mogućnosti svoje ekipe.

Mi nismo trenutno u stanju da radimo visoki presing, 90 minuta da se ganjamo s bilo kim na terenu, ja znam da, ocijenio sam to kroz neka testiranja da ekipa to nije u stanju, taktički prilagodjavamo moje zamisli mojim igračima koji mogu to, uspjeli smo napraviti neki balans između odbrane i napada, ako pogledate 4 zadnje utakmice, jako malo su nam protivnici uspjeli kreirati prilika, jako malo protivnici su nam uspjeli napraviti kontra napada. Radimo dobru tranziciju izgubljenih lopti, jako kompaktni smo i napravili smo neke dobre principe i subprincipe koji jako dobro funkcionišu i ja se nadam ćemo mi to naplatiti u narednih pet utakmica i rezultatom jer bez toga ne vrijedi nista.

press služba F.K. Tuzla City

Podjeli: