Esports Tuzla City

  • 13. Oktobra 2020.
  • 846 Pregleda

U posljednjih nekoliko mjeseci, sve više su popularne Esports igre, a radi se o natjecateljskim igranjima video igara. Koliku su popularnost doživjele Esports igre, govori i sama činjenica kako se razmatra da se nekada dođe i do Olimpijade, gdje ćete imati razna takmičenja. Gameri vole eSport nazvati i pravim sportom, jer se koristi oprema, ali službeno, danas je to tek vid natjecanja, a ne punopravni sport što bi svi gameri željeli.

Najpopularnija video igra kad je u pitanju prostor Balkana je svakako PES. Tako ćemo i započeti našu priču. Krenuli smo od igranja 1v1 Balkan lige, ali ubrzo, javila se želja i za pravljenje multi ekipe (10v10 ili 11v11), gdje učestvuje 10 odnosno 11 igrača na jednoj, ali i na drugoj strani.

U početku smo se zvali Balkan City, kao što nam se zvala i Liga 1v1, ali kako nismo mogli učestvovati na nekim regionalnim i evropskim turnirima 10v10, 11v11, javila nam se želja da osnujemo ekipu sa imenom nekog kluba iz BiH. Prva opcija nam je bila Tuzla City, jer smo u ekipi imali i nekoliko igrača iz BiH koji su prepoznali veliki projekat i lijepu priču ovog tuzlanskog kluba, tako da niti jednog trenutka nismo imali dilemu koju ekipu izabrati.

Naša ekipa je sastavljena od igrača iz bivše države, iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske i BiH. Danas se ravnopravno borimo sa mnogo uspjeha protiv ekipa kao što su Partizan, Crvena Zvezda, Radnički Niš, Hajduk Split, Dinamo Zagreb i mnoge druge ekipe iz cijele Evrope koje su također osnovale svoje eSport.

Ekipa eSport FK Tuzla City je predstavljala i reprezentaciju BiH, a osvojeno je visoko treće mjesto na nedavnom održanom Evropskom prvenstvu, a za finale ja malo trebalo, poraz smo doživjeli od reprezentacije SRBIJE nakon majstorice, koja je kasnije i osvojila prvenstvo.

Naša ekipa je nakon toga osvojila i visoko drugo mjesto na narednom turniru, a radilo se o klupskom evropskom takmičenju, gdje smo poraženi u finalu.

Trenutno smo aktivni učesnici liga kao što su Galactic, Caelum, Eurodivision, VGL.

press Služba Tuzla City

Podjeli: