Historija Kluba

Fudbalski klub „Tuzla City“ osnovan je 1955.godine pod nazivom Sloga. Tokom postojanja i djelovanja u ligama bivše Jugoslavije, klub se takmičio u nižim ligama postižući zapažene rezultate. Uspjesi kluba su bili manje važni od ciljeva djelovanja kluba. Kroz klub je prodefilovalo veoma mnogo igrača i sportskih radnika sa prostora Grada Tuzla, Tuzlanskog kantona i cijele Bosne i Hercegovine.

Neposredno nakon završetka rata Tanović Enes, Ramić Sulejman i Babajić Bego sa trenerom Sefer Trle, ponovo reaktiviraju klub i počinju sa radom u veoma skromnim uslovima.

Skromna finansijska sredstva, nedovoljno opreme za igranje, igrački kadar sastavljen uglavnom od igrača čije su se porodice po okončanju rata naselile na prostor MZ Simin Han sa prostora Srednjeg Podrinja, bili su limitirajući faktor za razvoj i napredovanje selekcija FK „Sloga“ u poratnom periodu.

Tokom rada kluba i takmičenja na kantonalnom nivou, u periodu od 2000. do 2010.godine, došlo je do omasovljenja igračkog kadra kao i uključenja velikog broja sportskih radnika, različitog profila,  sa prostora Grada Tuzla u pomoć razvoju kluba.

U tom periodu veliki doprinos u  radu kluba dali su sportski radnici:Tanović Enes, Ramić Sulejman, Mehmedović Salko kao i treneri:  Munib Subašić, Ilijaz Hasanbašić, Amir Smajlović i Dževad Mehmedović.

Ključni momenat u razvoju i napredovanju FK „Sloga“ Simin Han desio se u ljeto 2012. godine uključenjem gospodina Azmira Husića u rad kluba.

Zahvaljujući njegovoj moralnoj i ličnoj materijalnoj pomoći, klub je u veoma kratkom periodu doživio  značajan napredak u svim segmentima djelovanja.

Pored ličnog finansiranja izgradnje stadiona sa 1.000 sjedećih mjesta, gospodin Husić se stalno i aktivno uključio i u finansiranje cjelokupnih potreba i aktivnosti kluba.

Tako je ovaj sportski kolektiv u veoma kratkom periodu uspio da postigne značajne rezultate u takmičenju.

  • sezona 2012/2013 – prvaci 2.kantonalne lige “JUG”;
  • sezona 2013/2014 – prvaci prve lige TK;
  • sezona 2014/2015 – prvaci II lige FBiH;
  • sezona 2015//2016 – ponovo prvaci II lige FBiH;
  • sezona 2016/2017 – 3.mjesto u debitantskoj sezoni Prve lige F BiH
  • sezona 2017/2018 – istorijski uspjeh plasman u BH Telecom Premijer ligu BiH
  • sezona 2021/22 – viceprvaci Premijer lige BiH i plasman u Konferencijsku ligu